… en gevormd tot een unieke verpakking! (>90%)

Het karton wordt gemaakt van hout en zorgt voor de stevigheid van de verpakking. Dit karton wordt gehecht aan het kunststof- en aluminiumlaagje, zodat een optimale bescherming tegen lucht en licht ontstaat. Dit gebeurt door machines die steeds efficiënter werken, minder water gebruiken, minder energie nodig hebben en minder afval veroorzaken. Zo wordt het milieuprofiel van drankkartons steeds beter.

De productie van drankkartons bestaat grofweg uit twee fasen. Eerst wordt karton gemaakt van hout. Daarna worden karton, kunststof en aluminium aan elkaar gehecht of gelamineerd. Het karton in drankkartons is gemaakt van verschillende soorten bomen zoals spar, den en berk. Houtpulp van deze bomen wordt gewassen en in een meerdere lagen geperst tot stevig karton dat op grote rollen wordt gedaan. De gladheid, stijfheid en gewicht worden nauwkeurig bepaald en gecontroleerd. Verschillende verpakkingen hebben elk hun eigen kwaliteitseisen.

De grote rollen karton die zo worden bekomen, worden per boot, trein of weg vervoerd naar de fabrieken van de ACE leden: Elopak, SIG Combibloc en Tetra Pak. Hier wordt dan het karton gehecht aan het kunststof- en aluminiumlaagje en bedrukt met inkt op waterbasis. Alles volgens de wensen van de klanten: de voedingsmiddelenproducenten en de detailhandel. De grote rollen drankkartons zijn nu klaar om te worden verzonden naar de klanten die ze gaan vullen. Uit één rol van één liter verpakkingen kunnen tot meer dan 30.000 verpakkingen worden gemaakt. Voor een volle vrachtwagen betekent dat bij voorbeeld meer dan 660.000 verpakkingen per vrachtwagen. Efficiënt transport en minder transport is uiteraard goed voor het milieu.

packaging_material_production_2000px-bewerkt
groene stroom

Hernieuwbare energie

Energieverbruik is goed voor een groot deel van de CO2 uitstoot. Inspanningen om het energieverbruik doorheen de hele keten te verminderen zijn daarom een hoge prioriteit voor de ACE leden.

De papierindustrie heeft een actief programma om de papierproductie steeds zuiniger te maken. Daarnaast wordt de energie die nodig is voor papierproductie voor het grootste deel geproduceerd uit boomresten, zoals schors, die niet voor papier gebruikt kunnen worden. Door het gebruik van steeds meer hernieuwbare energiebronnen, komen er steeds minder fossiele brandstoffen aan te pas.