Recyclagekampioen

Drankkartons zijn een kwalitatief goed te recycleren verpakking. België is zelfs één van de koplopers op wereldvlak met reeds jaren meer dan 90% van alle op de markt gebrachte drankkartons die worden gerecycleerd.

De recyclage van drankkartons is reeds ver gevorderd. In Europa worden inmiddels al zo’n 47% (EU + Zwitserland + Noorwegen, 2016) van de drankkartons die op de markt gebracht worden gerecycleerd. In België zijn we koploper op wereldvlak. Reeds jaren wordt meer dan 90% van de drankkartons die op de Belgische markt worden gebracht gerecycleerd.

FostPlus114

Wel doordacht recyclageproces

Recycling von Getraenkekartons : In der Materialaufgabe werden 600 kg schwere Ballen gebrauchter Getraenkekartons in die Recyclinganlage gefoerdert .
  Copyright by : FKN e.V.       Abdruck honorarfrei, Belegexemplar erbeten

De recyclage van drankenkartons gebeurt in een aantal simpele stappen en is gebaseerd op het recyclageproces van oud papier. De drankkartons gaan in een pulper, een grote kuip of trommel die gevuld is met water. Hier worden de kartonvezels van elkaar losgeweekt en tegelijkertijd ook van de plastic en aluminium laagjes gescheiden. De papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclageproces is van hoge kwaliteit en wordt ingezet voor verschillende producten in de papierindustrie.

Ook het plastic (polyethyleen) en aluminium wordt teruggewonnen. In sommige fabrieken worden de plastic laagjes en het aluminium verder gescheiden van het plastic van de doppen. Deze worden worden gebruikt als grondstof voor allerlei producten uit plastic en/of aluminium. In andere fabriek worden kunststof en aluminium dan weer samen verwerkt en bij voorbeeld geperst tot bouwplaten of verwerkt tot granulaat. In enkele gevallen wordt het nog ingezet als energiebron voor elektriciteitscentrales en cementovens. In dit laatste geval dient het aluminium als bindmiddel in het cement.

België kampioen, continu groei in Europa

In 2016 werd in Europa zo’n 47 procent van de op de markt gebrachte drankkartons gescheiden ingezameld en gerecycleerd. Dit is meer dan een verdubbeling sedert begin 2000.

Dankzij de zorgvuldige sortering van de burger in de blauwe PMD-zak, is België reeds jaren kampioen voor de recyclage van drankkartons. Ruim 90 procent  van de op de markt gebrachte drankkartons wordt immers gerecycleerd. Jarenlange communicatiecampagnes naar burgers, maar ook lespakketten op scholen en sensibilisering via jeugdverenigingen of festivals, dragen bij tot deze mooie resultaten.

graph rate